blocks.gif
 

· GYIK
· Reptilia fórum
· Szabalyzat

blocks.gif
 

Szia, Anonymous
Felhasználónév:

Jelszó:


[Regisztráció]
[Elfelejtetted a jelszavad?]
Jelenleg 158 vendég és 3 regisztrált tag olvas minket.

blocks.gif
 

Reptilia fórum • Téma megtekintése - Folridai királysikló - Lampropeltis getula floridana

Folridai királysikló - Lampropeltis getula floridana

(Serpentes) alrendje

Re: Folridai királysikló - Lampropeltis getula floridana

HozzászólásSzerző: Toppprongyos » 2013 ápr. 03. szer., 16:55

Sziasztok!

Ha nem olyan nagy baj, akkor én is megosztanám pár tapasztalatomat ezzel a kígyófajtával kapcsolatban. :)
Megközelítőleg 2 hónapja vettem. Most kb fél éves. Mindekelőtt elmondanám, hogy baromi szép :) (nekem brooksi színváltozatban van :) )
Amit az előzőekben olvasni lehet azt csak alá tudom támasztani. Az éhséggel abszolút nincs gond, nagyon falánk jószág :). Első egy hónapban simán megevett 2 napos egeret majdnem minden nap.
Az agresszióval kapcsolatban annyit tapasztaltam, hogy alapvetően nyugodt állat, ha nem kaja volt a kezemben akkor nem akart odakapni. Egyszer kivettem a terkójából és kitettem a nappaliba, akkor viszont összehúzta magát és rázta a farkát és akkor kapdosott, szerintem ha nagyobb térben kerül, akkor lehet ideges.
Ami furcsaságot tapasztaltam, hogy hiába van bújkálója alagutakat fúr a talajba ( kókusz+fenyőkéreg) és ott "él" :D. Továbbá mostanában jellemző, hogy elkapja az egeret és lehúzza az alagútba és ott fogyasztja el. Nem nagyon találkoztam még ilyennel, de nekem tetszik :)
Mindent összegezve abszolút nem bántam meg, hogy őrá esett a választásom és mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom :)
(Esetleg, ha másnak is van szívesen olvasnám a tapasztalatokat :) )
Toppprongyos
Lelkes Újonc
 
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2012 jan. 15. vas., 16:08

Re: Folridai királysikló - Lampropeltis getula floridana

HozzászólásSzerző: Zsigerzacsy » 2010 dec. 30. csüt., 10:52

Sziasztok!
Nagyon hálás faj, a floridai, én is csak ajánlani tudom, de az én tapasztalatom, hogy egykét őrült bébit leszámítva egyáltalán nem harapósak, kivéve ha kajának nézik az ember kezét. Iszonyatosan mohók. Más kígyókat gyíkokat óvni kell tőlük, mert szívesen beropizzák őket. Egyik évben a szaporulatomat egyesével elkülönítve tartottam kisebb dobozokban és a kis dobozokat az esetleges szökések miatt beraktam egy nagy dobozba. Egyszer mikor ellenőriztem az egyik floridana kint volt a nagy dobozban és baromira "nagy" volt. Hát átnéztem a dobozokat és egy prérigabona bébi is pont akkor szökött meg. A nagy dobozban összetalálkozhattak... Pedig egy szép hosszanticsíkos nőstény préri volt:(.
V
Avatar
Zsigerzacsy
Rendszeres látogató
 
Hozzászólások: 89
Csatlakozott: 2009 aug. 28. pén., 23:00
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Folridai királysikló - Lampropeltis getula floridana

HozzászólásSzerző: leon88 » 2010 nov. 08. hétf., 18:52

Várjuk a képeket ha megvetted az elsőt!
Avatar
leon88
Fanatikus Tag
 
Hozzászólások: 520
Csatlakozott: 2006 nov. 10. pén., 00:00
Tartózkodási hely: győr-moson-sopron megye FARÁD

Re: Folridai királysikló - Lampropeltis getula floridana

HozzászólásSzerző: tyson911 » 2010 nov. 08. hétf., 18:49

Köszi a sok hasznos infót Polyd.,Leon,elég jó volt kedvhozónak! :D A kalim is elég "gyagyás" szóval a habitus az nemgáz sőt felüdülés a királypitonokhoz képest mármint az etetés meg hogy nemolyan betolyiak... :P
Avatar
tyson911
Moderátor
 
Hozzászólások: 755
Csatlakozott: 2009 nov. 07. szomb., 00:00
Tartózkodási hely: Budapest,Zuglaw

Re: Folridai királysikló - Lampropeltis getula floridana

HozzászólásSzerző: leon88 » 2010 nov. 08. hétf., 18:43

Nekem is furcsa volt, merthát a kéknyelvű szkink elég nagydarab, de annak tudtam be, hogy biztosan fiatal egyedet evett meg. Utánanéztem, valóban kékfakrú volt az a szkink....
Avatar
leon88
Fanatikus Tag
 
Hozzászólások: 520
Csatlakozott: 2006 nov. 10. pén., 00:00
Tartózkodási hely: győr-moson-sopron megye FARÁD

Re: Folridai királysikló - Lampropeltis getula floridana

HozzászólásSzerző: polydaedalus » 2010 nov. 08. hétf., 18:28

Szia tyson911,

Nekem volt egy floridana párom, és csak ajánlani tudom őket. Nekem elsősorban a méretük és dekoratív megjelenésük tetszett, valamint eléggé mohó siklók voltak, szinte folyton a kaját keresték:) Fiatal korukban heves természetűek voltak, hamar felkapták a vizet, és olyankor s alakba húzták magukat és csapkodtak, rezgették a farkukat és alkalmanként a bűzmirigyüket is kiürítették...

Nálam együtt voltak egy 100x50x40cm-es terráriumban, amit külön egy 60w-os izzóval fűtöttem. Úgy vettem észre hogy állataim sokat időztek az így kialakított napozóhelyen, ahol durván 30fok volt. Talajnak tőzeg-virágföld 1:1 arányú keverékét használtam, melyet levelekkel fedtem le. Több floridana tartó egyhangú véleménye az, hogy a floridanak kedvelik a nedvesebb környezetet, és ez a talaj összetétel a célnak teljes mértékben eleget tett. Ezenkívül egy nagyméretű medencét is behelyeztem állataimhoz, amiben gyakran fürödtek. Dekorációnak akácfa gyökereket használtam , és egy odvas farönköt, amibe eltudtak rejtőzni a siklók.

Mint már említettem igencsak falánk állatoknak bizonyultak. Nálam egyszer sem fordult elő táplálék visszautasítás. Takarmányozásuk éppen ezért problémamentes, egyedül a frissen kelt bébik közt akad 1-2 egyed, ami elsőre visszautasíthatja az egeret, de általában az apró békákat, gyíkokat ők is egyből elfogadják.

A tartásukat illetően röviden-tömören ennyi, ha van kérdésed nyugodtan kérdezz.

leon88,

Ha jól látom akkor Dr. Gál János könyvéből idéztél több helyen... annyit fűznék hozzá, hogy ha jól emlékszem akkor a szökött floridana nem kéknyelvű szkinket evett meg, hanem kékfarkú szkinkeket tolt be.... van némi méretbeli különbség a két faj között:)
polydaedalus
Stabil Tag
 
Hozzászólások: 334
Csatlakozott: 2010 aug. 20. pén., 14:22

Re: Folridai királysikló - Lampropeltis getula floridana

HozzászólásSzerző: leon88 » 2010 nov. 08. hétf., 16:08

Ezen könnyen segíthetünk Tyson!

Floridai királysikló (Blanchard 1919):

Külső megjelenés:

A floridai királysikló tekintélyes méretekkel rendelkezik, hosszúsága elérheti a 180cm-t, körmérete pedig a legnagyobb az alfajok közt.
Az alapforma színét a sárga alapszínű, barna szegélyű barnás-fekete pikkelyek alakítják ki. A haspajzsok színe szintéN sárgásbarna mintás.
A kígyó háti részén általában azonos nagyságú barnás-fekete nyeregfolt van, amit 1-2 pikkelyszélességű sárgás-fehér sáv választ el.

Viselkedés:

A getulus csoporton belül a legbékésebb, csoportban vagy párban is tartható az etetések kivételével, amikor minden mozgó dologra rátámadnak. Étvágya hatalmas, ezért az etetéseknél érdemes különrakni az egyébként egy terráriumban lévő állatokat, a problémák elkerülése végett! Ismert olyan eset, amikor egy szobában elszabadult floridai, benyelt egy nyitott tetejű terráriumban tartott kéknyelvű szkinket!

Tartása:

A kígyó robosztus mérete miatt ajánlott tágasabb terráriumban tartani, mint általában a többi királysiklót! Egy 150 centi körüli állatnak legalább 50*70*60 cm méretű férőhelyet kell biztosítani! Az aljzat lehet fenyőkéreg őrlemény, vagy vegyszermentes erdei föld! A tőzeg és a kókuszrost a legrosszabb választás mert a benne turkáló sikló felső fogsorokat hordozó csontlécei közé ékelődhet ami szájnyálkahártya gyulladást okozhat! A terrárium kialakításánál vegyük figyelembe, hogy ezek a siklók nagyon szeretnek fürdeni így egy méretes itató tálat is helyezzünk el neki, amibe kényelmesen bele tud tekeredni! Ez a "hobbija" azonban felvet egy problémát az erdei földön tartott állatok, a nedves testükre tapadt föld darabkákkal rendesen össze tudják kenni a terrárium falát. Egy nagyobb bujkáló is elengedhetetlen része a floridai királysikló terráriumának! Az aljazatot kissé nedvesen kell tartani, ezért az ürülék eltávolítására nagy gondot kell fordítani, mert különben igen jó szaporító talaja lehet a penészgombáknak!
Nem különösebben hőigényes faj, így egy kisebb teljesítményű izzó is elég a terráriumba.
Szabad környezetükben mindenre rátámadnak ami mozog kígyókra békákra kisemlősökre, sőt még madarakra is! Könnyen táplálhatók egérrel patkánnyal. Étvágyuk miatt hajlamosak az elhízásra különösen igaz ez a kifejlett) hímekre, így őket csak havi 1-2 alkalommal etessük, míg a nőstényeket hetente 2-3 méretének megfelelő táplálék állattal! A tojásokat rakó állatokat hetente kétszer is etessük!

Szaporítás:

Szaporítása ennek az alfajnak igen egyszerű. Téli pihenő nélkül is szaporodhat. Érdemes azonban kb 4 hétig tartó pihenő időt biztosítani a kígyónak 10-15c-fokon. ezt a pihenőt érdemes november végén elkezdeni. A telelésből felvett kígyók 1-2 hét után elkezdenek táplálkozni, majd kb 1 hónap múlva bekövetkező vedlés után készek a párzásra. A hímek rámenősen udvarolnak, gyakran alkalmaznak a nőstényen rögzítő harapást. A párzás után a külön terráriumban tartott nőstény étvágya megnő és 35-42 nap elteltével megtörténik a tojásrakás. a tojások száma a nőstény méretétől és kondijától függ. A leggyakoribb a 10-15 db-os alomszám. A hím elkülönítése ennél az alfajnál (a tojásrakás idejére)nagyon fontos, mert elfogyaszthatja a tojásokat (ovophagia). A tojásokat 28-29c- fokos keltetőbe kell tenni. A kelési idővel kapcsolatban az egyes tenyésztők különböző időket adnak meg az 52 naptól a 70-ig. A jól táplált nőstények gyakran raknak kisebb számú másodfészekaljat. A kis kígyókat a könnyebb etetés miatt érdemes egyesével különrakni! Az első vedlés után - ami12-14 nap után következik a be a keléstől számítva-, enni kezdenek. A jól evő fiatalok már 2 évesen tenyésztésbe vonhatók.
Avatar
leon88
Fanatikus Tag
 
Hozzászólások: 520
Csatlakozott: 2006 nov. 10. pén., 00:00
Tartózkodási hely: győr-moson-sopron megye FARÁD

Folridai királysikló - Lampropeltis getula floridana

HozzászólásSzerző: tyson911 » 2009 nov. 10. kedd, 01:22

Van valakinek ilyen állata,és ha igen mil a véleménye róla?
Avatar
tyson911
Moderátor
 
Hozzászólások: 755
Csatlakozott: 2009 nov. 07. szomb., 00:00
Tartózkodási hely: Budapest,Zuglaw


Vissza: Kígyók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron
Reptilia ©


Fõoldal - Fórum