blocks.gif
 

· GYIK
· Reptilia fórum
· Szabalyzat

blocks.gif
 

Szia, Anonymous
Felhasználónév:

Jelszó:


[Regisztráció]
[Elfelejtetted a jelszavad?]
Jelenleg 107 vendég és 1 regisztrált tag olvas minket.

blocks.gif
 

Reptilia fórum • Téma megtekintése - Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

(Anura) rendje

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: cserko84 » 2017 márc. 05. vas., 20:20

Sziasztok

A segítségeteket szeretném kérni.Van egy törpe karmosbékám és a napokban azt vettem észre,hogy a gerinc végénél van valami piros lyuk mintha leszakadt volna a farka.Mi lehet ez?Köszönöm a válaszokat
cserko84
Újonc
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2017 márc. 05. vas., 19:54

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: Predi » 2015 jan. 16. pén., 20:28

Hozzászólások áthelyezve.
Kérnék mindenkit - főleg az újdonsült felhasználókat - figyeljünk már oda, hogy ne nyitogassunk mindennek "új" témát, csak, ha tényleg indokolt! Nem olyan nehéz azt a pár sort átnézni, van-e már fórumtémája itt az adott fajnak.
Kérem, továbbá, ha már valamit copyzunk netről, akkor tüntessük fel a forrást is (BARCA007 sokadik alkalom és kérés már!!!) :!:
http://pygmydragons.eu/ Rhacodactylus spp., Repashy Superfoods
Avatar
Predi
Moderátor
 
Hozzászólások: 1123
Csatlakozott: 2010 jan. 14. csüt., 18:34
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Törpe karmosbéka (Hymenochirus curtipes)

HozzászólásSzerző: orientalis » 2015 jan. 16. pén., 18:34

Kár volt nyitni, mert már van. És mindkettőben rosszul van meghatározva a faj, mivel kereskedelemben a boettgeri kapható (komolyabb karmosbékás oldalak szerint, és az is felmerülhet, hogy valójában a két faj hibridjéről van szó).

Bocsánat, de ebben a leírásban rengeteg butaság van. Hogy az eredeti cikk vagy a fordítóprogram hibája ez, azt nem tudom, de ha megnézitek az eredeti törpe karmos békás topicot, ott előkerül egy összeszedettebb verzió is.
Spared no expense!
Avatar
orientalis
Stabil Tag
 
Hozzászólások: 223
Csatlakozott: 2012 jún. 30. szomb., 10:31

Re: Törpe karmosbéka (Hymenochirus curtipes)

HozzászólásSzerző: barca007 » 2015 jan. 15. csüt., 13:41

Én is tartottam

A békák csodálatos háziállatok, de az emberek tevékenysége következtében a vadonban a békapopuláció igencsak megfogyatkozott. Sajnos a kisállatkereskedelem is jócskán hozzájárul a kétéltűek számának csökkenéséhez, a chytrid gomba nevű fertőzés elsöprő elterjedésével. Ezért ha békát vásárolsz, bizonyosodj meg arról, hogy az általad kiválasztott kétéltű nem szenved semmilyen fertőző betegségben!

A Hymenchirus populációból (pipabékafélék vagy nyelvetlen békafélék) már alig maradt fent néhány egyed. A kisállat kereskedésekben a leggyakrabban a törpe karmosbékával találkozhatsz.

Béka
A vadonban alig maradt fent néhány egyed


A törpe karmosbéka megjelenése, élettartama


A pipabékafélék kifejlett korukban 3-4 cm hosszúak. Általában világosbarnák, vagy szürke színűek, hátukon sötét foltok találhatók. A nagyobb törpe karmosbéka példányokra és a törpe karmosbékákra gyakran jellemző az albínóság. A fiatal afrikai karmosbéka kinézete rendkívül hasonlít a törpe karmosbékáéra. Elülső lábujjaikon úszóhártyák találhatók, a törpe karmosbékának úszóhártyák kötik össze a lábujjait, a nagyobb példányoknak pedig nem. Átlagos élettartamuk esetenként még az 5 évet is elérheti.

Béka
Nem igényel nagy akváriumot


A törpe karmosbéka akváriuma


A törpe karmosbéka nem igényel nagy akváriumot – egy békának elég egy 4 literes akvárium is. Tarthatjuk más békák, vagy hasonló nagyságú halak társaságában is, kisebb halakkal azonban nem! Az akvárium méretét ennek függvényében természetesen változtatni kell. Kerüld a túl magas és túl mély akváriumokat, mivel a béka gyakran felmegy a felszínre levegőt venni. Az akváriumfedél kötelező, mivel nagyon könnyen elszökhetnek, de ne takarjuk le teljesen az akváriumot. Akkora rést hagyjunk, amelyen keresztül még áramlik a levegő, de a béka nem fér ki rajta! A víz mindig legyen tiszta, telepíthetünk bele növényeket is, de kerüljük a nagyméretű növényeket, amelyekbe belegabalyodhatnak. A víz 22-27 fokos legyen!

Víz és vízszűrés


Ha kizárólag békákat tartasz az akváriumban, akkor nem feltétlenül szükséges vízszűrőt használnod (inkább cseréld gyakran a vizet), de ha egyszer mégis úgy döntesz, hogy egy halat is beleraksz, akkor a szűrő is kötelezővé válik. A békák az állóvizet kedvelik, azért ne zavarja semmi a vizet. Figyeld, nehogy beakadjon a szűrőbe!

Béka
Elülső lábujjaikon úszóhártyák találhatók


Talaj/Aljzat


Az akvárium aljára tehetsz sima homok- vagy apró kavicsos talajt. Nehogy túl nagy darab kavicsokat válasz ki, mert azok közé beszorulhat a béka lába! De az sem jó, ha túl kicsik a kavicsok, mert így etetés közben a béka lenyelheti ezeket.

Növények és díszítés


A törpe karmos béka szeret rejtőzködni. Az olyan akvárium díszek, mint például egy fadarab, megfelelő rejtekhelyet biztosítsanak a béka számára. Bármilyen díszítést is teszel az akváriumba (a műnövényeket beleértve), ezek feltétlenül legyenek puha anyagból, mivel a békának nagyon vékony és érzékeny bőre van.

Törpe karmosbéka
Vékony és érzékeny a bőrük

A törpe karmosbéka etetése

A törpe karmosbéka a víz legalján táplálkozik, ezért olyan eledellel etesd, amely a víz mélyére merül. Az élő eleséget kedvelik. A fagyasztott eledelt nem kedvelik, legfeljebb fagyasztott szúnyoglárvát, vízibolhát esznek meg. A legjobb számukra a szúnyoglárva, tubifex, tengeri rák, kaliforniai feketeféreg, vagy földigiliszta. A törpe karmosbéka bekapja a táplálékot, és egészben lenyeli. A felaprózott eledelt nem is szereti, esetleg granulátum formájában (vannak béka eledel granulátumok), de ezek hamar feloldódnak a vízben.

Megjegyzések


A törpe karmos béka csoportokban él, de a trópusi halfajtákkal is jól kijön. Hogyha halak között tartod, ezeknek a halaknak feltétlenül nagyobbnak kell lenniük, mint a békának, különben lenyeli őket. Ha viszont a halak túl nagyok, az sem a legelőnyösebb, mert akkor a halak fogják megenni a békádat.

Soha ne használj szappant vagy más szert az akvárium tisztítására és karbantartására! A kétéltűeknek lyukacsos a bőre, és emiatt nagyon érzékenyek a kémiai anyagokra és a különféle tisztítószerekre. Soha ne vedd a kezedbe a törpe karmos békát!

A törpe karmosbéka szaporodása


A törpe karmosbéka 9 hónapos korára éri el az ivarérettséget. A hímek kicsi rózsaszínű, vagy fehér dudorszerű mirigyeket növesztenek a hátulsó lábaikra. A hím páratlan énekhangjával csalogatja oda a párját. A nőstények valamivel nagyobbak a hímeknél. A nősténynek jóval nagyobbak a dudorai. Ezek a hátulsó lábak mellett, a kloáka mellet helyezkednek el. A szaporodás a hím éneklésével kezdődik. A hím átkarolja a nőstényt a hátsó lába előtt, majd feljönnek a felszínre lerakni a petét. Akár több száz petét is lerakhatnak. A párzás sokáig elhúzódhat. Ezt követően ki kell venni a párt az akváriumból, különben megeszik a petéket. A nősténynek ilyenkor pihenésre van szüksége, de nemsokára magához tér. A peték egyik oldala fehér, másik barnásfekete. A teljesen kifehéredő peték nem kelnek ki. Két nap múlva kikelnek a lárvák, majd 4 nap múlva elúsznak. Kezdetben nagyon apró eleséget kell adni nekik, például infrusoriát, sóráklárvát. A teljes átalakulásra 60–70 nap elteltével kerül sor.
Avatar
barca007
Fanatikus Tag
 
Hozzászólások: 547
Csatlakozott: 2014 máj. 30. pén., 09:00

Törpe karmosbéka (Hymenochirus curtipes)

HozzászólásSzerző: T-rex012 » 2015 jan. 15. csüt., 13:34

Sziasztok! Szeretem ezt az állatot, tartok is belőle egy párat, úgyhogy gondoltam létrehozok nekik egy topicot.
TITANOBOA-a kígyók királyának királya
T-rex012
Rendszeres látogató
 
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2014 szept. 30. kedd, 18:35

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: medvelaszlo » 2014 ápr. 22. kedd, 22:58

https://app.box.com/s/8jcty1mbjv4effpzuahb
Köszönöm a válaszod sokat segített. Találtam egy képet és sajnos másképp nem tudtam megoldani a feltevését ilyen volt a barna béta is és ilyen a fehér is
medvelaszlo
Újonc
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2014 ápr. 18. pén., 22:28

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: orientalis » 2014 ápr. 19. szomb., 09:58

Szia! Ha küldenél képeket, az segítene, mert azt gyanítom, két különböző fajt vettél. Létezik már törpe karmosból is világos színű, de ritkán kapni, viszont a kereskedők egy része nem különbözteti meg a sima karmostól, amiből viszont az albinó a gyakoribb boltokban. Ez agyonveri előbb-utóbb a törpét.

Háton úsznia nem szabadna, annak van valami baja. El fog pusztulni sajnos, csak idő kérdése. Pláne gyanús ezen a ponton, hogy a fehér egy Xenopus, az tud rajta akkorát rúgni, hogy lesántuljon. Egyébként a bőrváladékuk egymásra nem hinném, hogy veszélyes, ezeknél a fajoknál nem valódi méregre kell gondolni, inkább olyan anyagra, ami a mikrobáktól védi a bőrüket, illetve a sima karmosnál síkosabb lesz a teste, ami a ragadozók ellen való.

Ajánlok két cikket, amikből sok egyéb mellett az is kiderül, hogy miről tudod megkülönböztetni őket:
http://www.terrarista.hu/cikkek/keteltu ... csolatban/

http://www.herproom.eu/index.php/fajok- ... pcsolatban
Spared no expense!
Avatar
orientalis
Stabil Tag
 
Hozzászólások: 223
Csatlakozott: 2012 jún. 30. szomb., 10:31

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: medvelaszlo » 2014 ápr. 18. pén., 22:37

Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy lehet-e az albínó és a barna bétár együtt tartani? Ezen kívül láttam lejjebb, hogy termelnek mérget e kapcsán felmerült bennem hogy ez lehet-e veszélyes a két béta közül valamelyikre vagy esetleg önmagukra? A harmadik kérdésem pedig ha egybarna breki nem túl aktív csak néha rugdos egy-kettőt majd kb 2 hónap múlva a hátán "úszik" a víz alján és akkor is csak noszogatásra, majd másnap estére meg se mozdul ez lehet hogy hülye kérdés de elpusztult vagy ez szokásuk? (A háton úszást akkor kezdte el mikor megkapta a fehér társát)
A válaszokat előre is köszönöm...
medvelaszlo
Újonc
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2014 ápr. 18. pén., 22:28

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: herka » 2013 feb. 14. csüt., 02:21

Sajnos igazad lett
herka
Újonc
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2013 feb. 14. csüt., 00:43

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: herka » 2013 feb. 14. csüt., 01:27

Mindenesetre köszi a gyors választ, én azért reménykedem, hátha. :(
herka
Újonc
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2013 feb. 14. csüt., 00:43

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: orientalis » 2013 feb. 14. csüt., 01:08

Sajnos lehet, hogy a reggelt már nem éri meg. Ezeknél az állatoknál nehéz a konkrét bajt megnevezni, inkább megelőzni lehet, mint gyógyítani. A törpe karmos mások megfigyelése szerint egyébként szokott olyat, hogy mereven beáll, majd mintha elájulna, elfekszik, de ha szemmel láthatóan küszködik, akkor itt nem ez lehet.
Spared no expense!
Avatar
orientalis
Stabil Tag
 
Hozzászólások: 223
Csatlakozott: 2012 jún. 30. szomb., 10:31

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: herka » 2013 feb. 14. csüt., 00:49

Sziasztok, egy nagyon gyors segítség kellene nekem. van egy afrikai törpe karmosom és ma éjszakára nagyon rossz állapotba került vmitől... nem tud úszni, csak vergődik az akvárium alján, próbál mozogni, de elég mereven tartja a hátsólábait és fel felfordul a hátára és úgy fekszik az akvárium alján aztán nagy nehezen vhogy sikeredget neki általába visszafordulni... bárkinek bármi ötlet, h hogyan segíthetnék rajta és, h mi lehet a baj? :S
herka
Újonc
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2013 feb. 14. csüt., 00:43

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: Melici » 2012 dec. 17. hétf., 09:17

Szia
Szörnyüséges képeket szoktam csinálni...de majd megprobálok vmit.
Köszi a választ
...Azt mondják, hogy elmebajban szenvedek.
Nem igaz Élvezem minden percét...
Melici
Stabil Tag
 
Hozzászólások: 234
Csatlakozott: 2011 okt. 21. pén., 12:03
Tartózkodási hely: ásványráro

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: orientalis » 2012 dec. 16. vas., 22:49

Egy idő után itt is pocakot eresztettek. Egyrészt, mert jól tartom őket, másrészt valószínűleg a nőstények termelik a petéket szépen. Szóval nem biztos, hogy meg kell ijedni. Képed van róla esetleg?
Spared no expense!
Avatar
orientalis
Stabil Tag
 
Hozzászólások: 223
Csatlakozott: 2012 jún. 30. szomb., 10:31

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: Melici » 2012 dec. 16. vas., 14:01

Sziasztok
Nem egészen ide tartozik amit kérdezni szeretnék, de már itt kezdtem anno...Lebegö béka.
Nyáron vettem két lebegö békát, eddig nem láttam rajtuk semmi furcsát, illetve az egyik kicsit nagyobb...
Ma nézem öket, és a nagyobb brekinek tök nagy hasa van.Ha hozzáérek fürgén eluszik, nem tünik betegnek.Csak nagy a hasa.
Hozzá képest a másik tök sovány,.Az a kérdésem jelezhet e ez vmi betegséget?
Elöre is köszi a választ
...Azt mondják, hogy elmebajban szenvedek.
Nem igaz Élvezem minden percét...
Melici
Stabil Tag
 
Hozzászólások: 234
Csatlakozott: 2011 okt. 21. pén., 12:03
Tartózkodási hely: ásványráro

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: almababy » 2012 dec. 13. csüt., 20:18

Sziasztok!

Az alábbi írásom mind a bordás gőte, mint az afrikai karmos béka topicba kiteszem.

2 db, 2 év feletti afrikai karmos békám volt( van? ). 2 napja az egyik megmerevedve, puffadtan, elpusztulva feküdt a kavicson. Takarítás, másik azóta jól volt ,egészen ma estig.
Egyik lába totál bevörösödött ( hátsó ), dudorok vannak a hasüregében, merev tartás.
Most utána néztem a neten, ír egy vörös láb betegséget, ami bakteriális fertőzés, illetve hogy igen érzékenyek a gombákra ezek a békák. Néhány napja észrevettem, hogy kiszőrösödtek a szúnyoglárvák, ki is takarítottam, de akkor ez nem volt elég?! És hogy ezek a bacik a szúnyoglárvában vannak sokszor...
A bordás gőtékre is veszélyes lehet akkor ez a fertőzés???

Ugye a baktériumok a fagyasztást elviselik, meleg hatására újra aktiválódnak.

A békák 10 literes akváriumban éltek, egy pici gömbmoha társaságában, természetesen berendezett helyen. Vörös, fagyasztott szúnyoglárvát kaptak, azt a "csokitábla" kiszerelésűt.
2 hetente volt teljes vízcsere, csak ecettel takarítottam ( gomba szereti a savas pH-t, juhhuuu, baci meg a lúgosat... ) De mindig alaposan átmostam 5x mindent.

Red Leg Disease

This is a bacterial infection that causes the back legs to become inflamed. This illness is nearly impossible to treat and usually results in death after it spreads to the internal organs. It can be prevented by maintaining a clean tank.


ill: Fungal Infections

Unfortunately, African Frogs are extremely susceptible to fungal infections. This is also true in their natural habitats. For this reason you should diligently keep an eye on their water quality. This does not mean clean the tank fastidiously, but be aware of it on a daily basis. Observe your African Frog daily. I like to feed by hand at least once a day. This allows for an evaluation of the water quality, depth, temperature and an examination of the African Frog's skin. Fungal infections usually appear as white, red or white fuzzy areas on the skin. They should be treated immediately. I once rescued an African Frog from a pet store only to have it die within days because it succumb to a preexisting fungal infection. Good products are Melafix and Pimafix fish treatments. However, I use half the dosage recommended for fish. I have learned from experience that African Frogs are more sensitive to medications than fish.

Bloat/Dropsy

This illness, as discussed previously, is caused by a bacteria commonly found in blood worms. It results in the swelling of the African Frog's entire body due to fluid obstruction in the circulatory system. It can be treated by having an amphibian veterinarian remove the fluid with a syringe followed by the administration of antibiotics.
almababy
Rendszeres látogató
 
Hozzászólások: 63
Csatlakozott: 2012 júl. 23. hétf., 19:39

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: almababy » 2012 dec. 07. pén., 19:36

Köszönöm:) Csak már az íróasztalon nem fér el a sok akvárium, terrárium, az új komód teteje meg távolabb van az ablaktól, de nem full sötét, meglátjuk, ott hogy érzik magukat ;)
almababy
Rendszeres látogató
 
Hozzászólások: 63
Csatlakozott: 2012 júl. 23. hétf., 19:39

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: orientalis » 2012 dec. 07. pén., 17:39

Nem kimondottan fényigényesek, valószínűleg mindenhol lehet tartani őket, ahol nincs túl sötét.
Spared no expense!
Avatar
orientalis
Stabil Tag
 
Hozzászólások: 223
Csatlakozott: 2012 jún. 30. szomb., 10:31

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: almababy » 2012 dec. 07. pén., 17:23

Sziasztok!

Mennyire fényigényesek a törpe karmosok? Lehet a szoba bármely részén, vagy inkább az ablak körül tartani őket?
almababy
Rendszeres látogató
 
Hozzászólások: 63
Csatlakozott: 2012 júl. 23. hétf., 19:39

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: corientalis » 2012 máj. 09. szer., 13:42

Ha valakit esetleg érdekelne e faj szaporítása, az alábbi linken elolvashatja legújabb, fotókkal és videókkal tarkított, saját tapasztalataimat összegző cikkemet a témában, különös tekintettel az "albinó" színváltozatra.
http://terrarista.hu/index.php?mod=content&id=683
corientalis
Tag
 
Hozzászólások: 121
Csatlakozott: 2010 okt. 10. vas., 19:01

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: Melici » 2012 márc. 17. szomb., 16:22

köszi a választ
...Azt mondják, hogy elmebajban szenvedek.
Nem igaz Élvezem minden percét...
Melici
Stabil Tag
 
Hozzászólások: 234
Csatlakozott: 2011 okt. 21. pén., 12:03
Tartózkodási hely: ásványráro

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: corientalis » 2012 márc. 17. szomb., 13:30

A 8 hónap nagyon kevés, még épp csak ivarérett, ha az ebihal- és növendékszakaszt hozzá vesszük, ha jól emlékszem. A bolti, csenevészebb példányok, ha nem éheztették őket, akkor pár hónaposak, úgy kerülnek a vevőkhöz. Nem valószínű, hogy már öreget vettél volna, egyébként meg 4-5 évig élnek.
corientalis
Tag
 
Hozzászólások: 121
Csatlakozott: 2010 okt. 10. vas., 19:01

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: Melici » 2012 márc. 16. pén., 19:22

Sziasztok
Azt szeretném kérdezni. egy karmosbéka meddig él? Ill.meddig kellene élnie?Sajnos elpusztult a legidösebb karmosbékám kb 8 honapja volt nálam.Azt szeretném tudni, hogy öregnek számitott e, vagy vmi gond volt vele.Annál is inkább, mert vele együtt lakott még 3 fiatalabb
köszi a választ elöre is
...Azt mondják, hogy elmebajban szenvedek.
Nem igaz Élvezem minden percét...
Melici
Stabil Tag
 
Hozzászólások: 234
Csatlakozott: 2011 okt. 21. pén., 12:03
Tartózkodási hely: ásványráro

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: corientalis » 2012 jan. 01. vas., 18:56

Nálam elég egyértelmű volt, hogy történt-e petézés, mert tele volt a vízfelszín lebegő petékkel. Minimum több tucattal alkalmanként, de volt, hogy 300 szem is volt, ha jól emlékszem, persze az több pártól is származhatott. De lehet, hogy egy kisebb medencében (az enyém 130 literes sok műsziklával, mély vízzel stb.) hamarabb megtalálják és megeszik őket, ezért tényleg már csak pár szem marad, amit nehéz észrevenni, pláne ha nincs két fénycsővel is megvilágítva, mint itt. Nagyobb gombostűfejnyi világos bogyókat kell keresni, amik mindenhez odaragadnak, trükkös a kivételük - vagyis inkább az azt követő lerakásuk.
corientalis
Tag
 
Hozzászólások: 121
Csatlakozott: 2010 okt. 10. vas., 19:01

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: Melici » 2012 jan. 01. vas., 17:28

szia
a brekegés szinte folyamatos...
este elkezdi a kis drága és be nem áll a szája hajnalig....
...Azt mondják, hogy elmebajban szenvedek.
Nem igaz Élvezem minden percét...
Melici
Stabil Tag
 
Hozzászólások: 234
Csatlakozott: 2011 okt. 21. pén., 12:03
Tartózkodási hely: ásványráro

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: Chamaeleo » 2012 jan. 01. vas., 17:25

Valamilyen mérget minden kétéltű termel, és lehet, hogy ami az egyik fajra - akár ránk is - nincs kifejezetten hatással, egy másikra, főleg ha ennyire különböző helyekről származnak, igenis ártalmas lehet.
A törpe karmosok petéiket egyesével vízinövényekre, de még gyakrabban a vízfelszínre ragasztják. Ha fennáll a szaporulat gyanúja (előző este a hím átkarolta a nőstényt, a megelőző napokban esetleg brekeghetett is), jól nézd át az akváriumot, mert tényleg nagyon aprók!
Avatar
Chamaeleo
Tag
 
Hozzászólások: 185
Csatlakozott: 2008 dec. 03. szer., 00:00
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: Melici » 2012 jan. 01. vas., 13:36

köszi a válaszokat :wink:
...Azt mondják, hogy elmebajban szenvedek.
Nem igaz Élvezem minden percét...
Melici
Stabil Tag
 
Hozzászólások: 234
Csatlakozott: 2011 okt. 21. pén., 12:03
Tartózkodási hely: ásványráro

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: satuka » 2012 jan. 01. vas., 12:35

a makibéka Közép- és Dél-Amerikában honos, a karmosbéka meg nem.
szerintem ne tedd őket egybe

üdv: Anti
Avatar
satuka
Lelkes Újonc
 
Hozzászólások: 14
Csatlakozott: 2009 márc. 22. vas., 00:00
Tartózkodási hely: Budapest, III. kerĂźlet

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: Rolinus » 2012 jan. 01. vas., 12:28

Működhet! Nem tudok róla, hogy termelnének mérget.
Avatar
Rolinus
Stabil Tag
 
Hozzászólások: 218
Csatlakozott: 2009 feb. 09. hétf., 00:00
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: Melici » 2012 jan. 01. vas., 08:39

Sziasztok
Van két afrikai törpe karmosunk.Kettecskén éldegélnek egy 10l-es akváriumban, van egy kis növényük is, még birja.Korábban voltak ilyen kis békáink a halas akváriumban, de egyet beszivott a szürö.Ebböl tanulva, a mostaniaknál nincs szürö-ergo gyakori vizcsere.Az a kérdésem, ök hova rakják le az ikráikat?Volt uszo növényük is de az nem birta náluk.
-Igaz, hogy választanak ki mérgezö testnedvet?
Ez azért lenne lényeges, mert van két makibékánk amik még nagyon kicsik ugyan . de arra gondoltam hogy a késöbbiekben a békák kapnának egy aqva terráriumot.Mit gondoltok müködne a dolog?
Elöre is köszi a választ :lol:
...Azt mondják, hogy elmebajban szenvedek.
Nem igaz Élvezem minden percét...
Melici
Stabil Tag
 
Hozzászólások: 234
Csatlakozott: 2011 okt. 21. pén., 12:03
Tartózkodási hely: ásványráro

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: corientalis » 2011 dec. 25. vas., 13:29

Valószínűleg de, ha mindketten megérik azt a kort, hogy a béka kicsit nagyobb legyen:(
corientalis
Tag
 
Hozzászólások: 121
Csatlakozott: 2010 okt. 10. vas., 19:01

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: kapitanybazsi » 2011 dec. 25. vas., 11:18

12liter? Már most kinőtték! Ha vitorlást szeretnél tartani a minimum a 100liter, nekem ekkorában volt egy pár.(persze más kevésbé domináns hal mellett).
Békát még nem tartottam, csak törpét, de a nagy nem fogja levadászni a halakat? :D
Avatar
kapitanybazsi
Látogató
 
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2010 nov. 18. csüt., 15:27

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: aqua-terra-martin » 2011 dec. 23. pén., 19:36

Tudom már keresem a nagyobbat,de előtte még az axik jönnek az új helyükkel :) :)
Avatar
aqua-terra-martin
Lelkes Újonc
 
Hozzászólások: 19
Csatlakozott: 2011 dec. 07. szer., 13:43
Tartózkodási hely: Kiskunfélegyháza

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: corientalis » 2011 dec. 23. pén., 12:37

Jópofa, bár nem törpe karmos, hanem sima, Xenopus. Majd jól kinövi a 12 literedet:) A vitorlás is!
corientalis
Tag
 
Hozzászólások: 121
Csatlakozott: 2010 okt. 10. vas., 19:01

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: aqua-terra-martin » 2011 dec. 23. pén., 09:54

Sziasztok

itt van néhány kép(Bocss telós kép elég homályos)


P071211_13.31_[02].jpg
P071211_13.31_[02].jpg (51.81 KiB) Megtekintve 22461 alkalommal.

P071211_13.31_[03].jpg
P071211_13.31_[03].jpg (48.85 KiB) Megtekintve 22461 alkalommal.

P071211_13.32_[02].jpg
P071211_13.32_[02].jpg (51.81 KiB) Megtekintve 22461 alkalommal.

P071211_13.32_[05].jpg
P071211_13.32_[05].jpg (48.6 KiB) Megtekintve 22461 alkalommal.


egy 12 literes aqvárium + vízszűrő + vízfűtő + vitorláshal :lol:
Avatar
aqua-terra-martin
Lelkes Újonc
 
Hozzászólások: 19
Csatlakozott: 2011 dec. 07. szer., 13:43
Tartózkodási hely: Kiskunfélegyháza

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: corientalis » 2011 okt. 06. csüt., 12:17

Íme a termés, mennek is eladásra (hypo és vadszínű, albinó egy sem lett).
corientalis
Tag
 
Hozzászólások: 121
Csatlakozott: 2010 okt. 10. vas., 19:01

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: corientalis » 2011 aug. 27. szomb., 23:06

Eleinte papucsállatkát kapnak, aztán egy-két hetes korukban kb. elég nagyok, hogy keltetett artemiát egyenek. Eddig minden igyekezetem ellenére csak úgy sikerült életben tartanom őket, hogy az ablak elé raktam a tárolót, ami ha elég nagy alapterületű, és az alga kellő mennyiségben kinőtt benne, megoldotta a víz szűrését és oxigénellátottságát. Intenzív tartásban (napi vízcsere stb.) mindig lefordultak eddig. Még netapo írta valamelyik bejegyzésben, hogy el lehet intézni állatot azzal is ha nem elhanyagoljuk, hanem túlzásba visszük a gondozását, amire többen fújni kezdtek, hogy olyat meg hogy lehet. Hát ez egy nagyon szép példa az állítás igazolására...Van persze pár ötletem, hogy mi lehet az oka a hullásnak, de amíg van egy privát "mocsaram" direkt erre fenntartva, minek kockáztassam az ebihalaim életét?
corientalis
Tag
 
Hozzászólások: 121
Csatlakozott: 2010 okt. 10. vas., 19:01

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: satuka » 2011 aug. 27. szomb., 21:29

mit adsz enni nekik és milyen körülmények közt neveled őket?
(nekem a "nagy tesókból" voltak ebihalak, de egy idő után mind elpusztult)
Avatar
satuka
Lelkes Újonc
 
Hozzászólások: 14
Csatlakozott: 2009 márc. 22. vas., 00:00
Tartózkodási hely: Budapest, III. kerĂźlet

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: corientalis » 2011 aug. 26. pén., 17:12

Ebihalak. Ja, és persze nem curtipes hanem boettgeri. Sajnos rossz a minőség mert régi vacak fényképezővel kaptam le, de akit érdekel a téma, az látja, amit kell:
corientalis
Tag
 
Hozzászólások: 121
Csatlakozott: 2010 okt. 10. vas., 19:01

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: corientalis » 2011 júl. 25. hétf., 20:05

A nemrég beszerzett újonc albinó törpék. Itt még soványak, de hamarosan kondiba hozom őket.
http://cobayanigiri.deviantart.com/art/Albino-African-Dwarf-Frogs-244575999?
corientalis
Tag
 
Hozzászólások: 121
Csatlakozott: 2010 okt. 10. vas., 19:01

Re: Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: corientalis » 2011 júl. 09. szomb., 19:48

Érdekes dolog ez az albinó törpe karmosbéka. Eddig ugye nem lehetett kapni, csak ráfogták egyes boltokban a sima albinó karmosra, hogy törpe. Tavasszal láttam először, a börzén vettem is négy növendéket. Neten azóta sem lehet infót találni róla, csak egy-két eldugott fórumon bizonygatja valaki a hitetlenkedő és kioktató fórumtársaknak -mégpedig fotóval - hogy létezik, aztán döbbenet és se kép se hang. Kiváncsi vagyok, hogy honnan származik a változat, milyen genetikai háttere lehet. Ugyanis az az érdekes helyzet állt elő, hogy felnevelve az állataim szaporodtak, ám az ebihalak egyike sem albinó, mind sötét színűek, esetleg világos szürkék. Várom már, hogy a kialakuló békák milyenek lesznek. Bár nem vagyok járatos a genetikában, de tudtommal két albinó állat utóda is albinó, ezért gondolom valami mással állunk szemben. Tapasztalata ezzel kapcsolatban van valakinek esetleg?
corientalis
Tag
 
Hozzászólások: 121
Csatlakozott: 2010 okt. 10. vas., 19:01

HozzászólásSzerző: georgio » 2007 nov. 11. vas., 18:16

Afrikai törpe karmosbéka
- Hymenochirus curticeps -

származás: Afrika
homérséklet: 20-30 Celsius fok
vízminoség: nem jellemzo (max. a kisbékáknál )
élelem: élo (élettelen, vagy szárított csak kényszerbol)


Leírás: A törpe karmosbékák élohelye Afrika, ahol is teljesen vízi életmódot folytatnak, erre utalnak lábujjaik között feszülo úszóhártyájuk. A felnott méretük mindössze 3- 4 cm .Egy kisebb akváriumban is jól tarthatók, melybe helyezhetünk vízinövényeket pl. hínárféléket.Alapszínuk szürkésbarna, melyen apró sötét foltok láthatóak.Árnyékban vagy gyér megvilágításban aktívabb. Élo eleségre harap, ha éhes, akkor mure is. Idoközönként a borét levedli és jóízuen bár de görcsösen kínlódva elfogyasztja.A karmosbékák Kelet-Afrikából származnak. Egyaránt elofordulnak folyó és állóvízekben is és egyre kedveltebbek az akvaristák körében.
Ezek a kisbékák kifejezetten vízi élolények. Könnyen tarthatók akváriumban a békés, kisebb halak között. Nem kell nekik kimászó hely, néha felúsznak egy-egy levegovételre, de kizárólag a vízben érzik jól magukat, ott is szaporodnak. Karmuk megakadályozza oket abban, hogy kimásszanak az üvegen. Mint az állatvilágban gyakran elofordul, itt is a nostények a nagyobbak. Már fél éves korukban ivarérettek, egész nyáron át szaporodnak. Akváriumban a peték veszélyeztetve vannak, hiszen a halak megehetik oket. Érdemesebb ezért külön akváriumba tenni oket, ha kicsinyeket szeretnénk. A kicsik gyorsan fejlodnek, a víz minoségére az elso idokben érzékenyek, amíg nem tüdovel lélegeznek.
Otthoni tartásnál élelmezésükre bármilyen éloeleség megfelel, nem válogatósak. Adhatunk nekik tubifexet, szúnyoglárvát, vizibolhát. Nálam a halak granulátumát is szívesen fogyasztják.A karmosbékák szaglószerve külön említést érdemel. Ugyanis orrukban ketto is van ezekbol, az egyik a víz alatti szagokat, másik a szárazföldi illatokat elemzik. A nyílások közül mindig csak az van nyitva, amelyik közegben az állat tartózkodik. Tehát levegovételkor a szárazföldi -mivel tüdovel lélegeznek- a víz alatt pedig a vízi orrnyílása nyitott.

Kép
georgio
Öreg Tag
 
Hozzászólások: 1688
Csatlakozott: 2006 nov. 11. szomb., 00:00

HozzászólásSzerző: georgio » 2007 aug. 26. vas., 19:49

A fiam tart 2 afrikai törpe karmosbékát. Nem nö nagyra, vizi béka, tehát nem kell neki szárazföld, nem kell neki vízfütés sem. Ennyivel aztán ki is merült a tudományom. Ők azok: halott link
georgio
Öreg Tag
 
Hozzászólások: 1688
Csatlakozott: 2006 nov. 11. szomb., 00:00

HozzászólásSzerző: Crazy » 2006 szept. 12. kedd, 13:11

Hát, azért ennyire nem vagyok békás... :)

Én szeretnék itthonra magamnak is egy ilyen albi karmost, de sehonnan nem tudok szerezni. Egy hímet szeretnék, amelyik brekegne itt nekem. :P Meghát nem lenne rossz összehozni egy kurta estét Brekivel! :P

Egyszer befogtam egy varangyost. Sajna nem sokáig élt, pedig naon picike volt még. :S Igazából azt sem tudtam, mit adjak neki enni... :S De ez már régen volt! Sok sok éve.
Kutya egy vilĂĄgban ĂŠlünk...
Avatar
Crazy
Lelkes Újonc
 
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2006 szept. 20. szer., 23:00
Tartózkodási hely: Érd

HozzászólásSzerző: Pit » 2006 szept. 12. kedd, 13:05

Régen én is szerettem volna!
Aztán sose vettem...
Mostanában innkább nyílméregbékát szertnék!
Kép
Avatar
Pit
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 549
Csatlakozott: 2006 szept. 20. szer., 23:00
Tartózkodási hely: Vál

Afrikai törpe karmosbéka - Hymenochirus curticeps

HozzászólásSzerző: Crazy » 2006 szept. 12. kedd, 12:58

Akkor mesélek a Brekimről is. :)

Van egy albínó karmosom, aki sajna ott maradt volt páromnál, de azért gyakran meglátogatom. Breki a neve, és egy naaaagy lányka.

Kezdő békásként szépen telepakoltam zöld növénykékkel, csigákkal, aztán hamar rá kellett ébredjek, hogy csak ő maga maradhat életben ebben a vízben! :P A növényeket mindegy szálig, és a csigák egy részét is kipusztította a mérgező testnedve, amit kiválaszt, a maradék csigaállományt meg felkajálta. :P

Egyébként hihetetlen aranyos. Néha rájön a kuruttyolhatnék, de nem úgy, mint a hímekre, hanem valami förtelmes hangon! :D Mindenre hasonlít, csak békára nem... :P
Kutya egy vilĂĄgban ĂŠlünk...
Avatar
Crazy
Lelkes Újonc
 
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2006 szept. 20. szer., 23:00
Tartózkodási hely: Érd


Vissza: Békák

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron
Reptilia ©


Fõoldal - Fórum