![]() |
![]() |
|
![]() |
CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokRe: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokSziasztok, szeretnék venni egy királypitont és több fajta oldalon több fajta infót olvastam, német országban élek és emiatt kérdezném hogy kell-e az elöbb irt kigyóra cites papir, vagy elég egy tenyésztöi is?
Magyarországon vásárolnám az állatot. Válaszotokat elöre is köszönöm.
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokSziasztok! Láttam volt pár arc, aki EU-n kívülre akart vagy talán vitt is valamilyen állatot! Egy kis segítségre lenne szükségem tőlük, leginkább csak tanácsra! Nem akarom újra végig zongorázni nyilvánosan a témát, ha valaki segítőkész és veszi a fáradságot hogy privátban megbeszéljük, lekötelez vele, de ha valakit csak simán érdekel a dolog akkor természetesen nyilvánosan is megbeszélhetjük! E-mailem (a fórumon nem tudok üzenetet kapni-küldeni): hosszidavid@gmail.com
Szép napot!
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokÉs ITT az új fajlista.
Ezúttal a hüllők és a kétéltűek terén is van változás.
Re: Fajta kérdés, kezdő vagyok ne öljetek meg :-)
Kicsit megkésve, de a válasz: Mivel nem bejelentésköteles fajról beszélünk, hivatalos papírod csak akkor lesz egy példányról, ha EU-n kívülről származik, és van hozzá export-import engedély. Egyéb esetben csak a tenyésztő tudja igazolni valamilyen papírral, hogy az adott egyed "tőle" származik. Ugyanígy te is tudsz adni egy tenyésztői igazolást, hogy a picik "tőled" származnak, attól függetlenül, hogy a szülőkhöz van-e hasonló igazolás. Mivel a példányokat nem kell, és nem szokás jelölni, az egész lepapírozás csak egy olyan tessék-lássék intézkedés. Nyilván, ha van egy gyanús szállítmány, akkor van jelentősége, mert le lehet ellenőrizni, hogy az igazolást kiállító személynek (tenyésztőnek) valóban van-e szaporodóképes párja-állománya, ami képes produkálni ennyi utódot. Ha nincs, akkor bukta van...
Re: Fajta kérdés, kezdő vagyok ne öljetek meg :-)Szerintem ez egy Ambilobe...
![]()
Fajta kérdés, kezdő vagyok ne öljetek meg :-)Sziasztok! A segítségeteket szeretném kerni, van egy párduc kameleonom. Eladó szerint valyha, van aki mitsiot mond ra. Szeretnék hozza venni egy nostenyt, es paroztatni. A kérdés az, ha papiros nostenyt veszek, de a fiu nem papiros, akkor utána en hogy tudok eladni majd kicsiket? Milyen papírt kell adnom, tenyésztői Igazolas stb? Nem tudom ezek hogy mennek?! Koszonom annak aki segít!
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányok
Olvasd el ENNEK a kiadványnak a 8. oldalát.
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokSziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ma vettem két kínai csíkosteknőst, ami ugye CITES c melléklet. De semmilyen papírt nem kaptam az ég-világon. Előtte eszemben volt, hogy kell kérni, de felmerülő probléma miatt teljesen kiment a fejemből. Vissza kell mennem? Mit tegyek, ha nem fognak adni? Amúgy elég kétes hely. Nem is megyek többet.
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokEU-n belüli mozgáshoz nem kell engedély, de az állat származását igazolnod kell valamivel. Ha EU-n kívülről származik, akkor az export-import engedély száma (másolata) kellene. Ha az EU-ban tenyésztették, akkor erről kellene valami doksi...
Ezen felül egy állatorvosi igazolás is kelleni fog.
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokSziasztok kedves fórumozók;
Segítséget szeretnék kérni 5 éves szavannai varánuszom Angliába viteléhez saját gépkocsival milyen engedélyek szükségesek? Már irtam az UK CITES Management Authority Animal and Plant Health Agency (APHA)-nek, ő szerintük nem kell cites engedély Eu-s országok közt esetleg ha kérik akkor mutassam a számlát vagy a Cites engedélyt amivel Magyarországta importálták/, két vámosnak, az egyik szerint kell engedély, a másik szerint nem..Az Animal and Plant Health Agency (APHA) import osztályának is, nekik meg csak annyi kell h a tulaj vagy az állatorvos levele arról, hogy a hüllő egészséges és kibírja az utat. Az az igazság hogy a varánuszomat karácsonyi ajándékként kaptam páromtól és az kisállatkereskedésben semmiféle papirt nem kapott, blokkot azt nem tudom, de 5 év alatt már az is elveszett, ha egyáltalán kapott is/. Azt tudom hogy 2. függelékbe tartozik, de Eu-s szabályok szerint melyik mellékletbe azt nem találom. Bocsi ha értetlen vagyok. Már teljesen belekavarodtam a témába, megköszönném, ha tudna valaki segiteni.
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokAz I-es függelékbe tartozó fajokat a kihalás fenyegeti a természetes élőhelyükön, ezért a vadbefogott példányok kereskedelme tilos. Norbi linkelte neked az útmutatót, amibe minden le van írva. http://www.cites.hu/docs/utmutato_allattartoknak_uj.pdf
Csak a veszélyes állatokra kell. Ha a kereskedelemben megvásárolható, és nem tartozik ebbe a kategóriába, akkor nem kell hatósági engedély a tartásukhoz. Got balls...?
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokBocsánat.
![]() Az a kérdésem volt ebben "használható", hogy hogy lehet I. függelékes engedélyt szerezni?
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokEmber! Ennyire lusta nem lehetsz!!!
![]() google.hu >> beírod, hogy CITES, és ott van! Nézz már utána kicsit azoknak a dolgoknak, amik elvileg annyira érdekelnek! angolul MINDEN: http://www.cites.org/ magyarul: http://hu.wikipedia.org/wiki/Washingtoni_egyezm%C3%A9ny Ráadásul alább már belinkeltem a fajlistát pár hsz-szel lentebb... http://pygmydragons.eu/ Rhacodactylus spp., Repashy Superfoods
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokKöszi, hogy segítettél.
![]() Még van egy olyan kérdésem, hogy az I. függelék az milyen? Nagyon nehéz megszerezni? Milyen állatok tartoznak ebbe a kategóriába?
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokSikeresen felfogtad
![]()
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokKöszi, sokat segítettetek.
Akkor leírom ahogy én felfogtam: Megveszünk egy 5 centis állatot és kapunk hozzá egy fényképes bizonylatot és egy sárga cites papírt. Fél évente elvisszük fényképezni, és ha 10 centis lesz kap egy microchipet. Onnantól kezdve élvezzük a tekit.
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokSzia,
"A" mellékes EU szinten és "II" függelék a nemzetközin. Got balls...?
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokSzia.
Tehát akkor ez most a vagy b mellékletes? Amúgy köszi, elég hasznos volt. ![]()
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokEngedély nem kell.
A tekihez viszont legyen sárga színű EU-bizonylat, ha nincs még chipezve az állat, akkor fotós pótlap is kell az EU-bizonylat mellé. Arra kell még figyelni, hogy a fotós dokumentum érvényes legyen. Fél évenként érvényesíttetni kell a területileg illetékes zöldhatóságnál. EBBEN le van írva minden (a 6. és a 13. oldal a fontos számodra).
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokSziasztok.
Az unokaöcsém fog kapni egy görög tekit, a baj hogy nem tudjuk hogy lehet szerezni engedélyt. Segitenétek pls?
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokA fajlistában akkor ott kellene lennie annak, hogy kivéve eumix...
![]() Nem igazán jellemző az alfajszintű szabályozás.
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokNekem azt mondták hogy az eumixemhez nem kell
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokAz előző két válasz a helyes
![]() Hivatalos, hatóság által kiállított dokumentum nem kell hozzájuk, de egy esetleges ellenőrzés esetén valamivel tudnod kell igazolni, hogy honnan származnak az állataid. Erre a célra EZ a dokumentum tökéletes (rendesen, valós adatok alapján kitöltve, és az előző tulaj által aláírva). Nyilván, csak akkor lehetsz 100%-ig nyugodt, ha a te állataid szülei is legálisak. Persze mindez nem egy tuti biztosíték, de a constrictorok esetében nem eszik olyan forrón a kását (de azért jobb a békesség).
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokEredetigazolás kell hozzá, de nem bejelentésköteles (kivéve occindentalis ami A mellékes). Ha EU-n kívülre akarod exportálni a szaporulatot, akkor van szükséged export cites-re. Jelenleg egy számla/igazolás kell az eladó és tenyésztő adataival, amit meg kell őrizned. A szaporulatra neked kell adnod igazolást/számlát a vevőknek mint tenyésztő.
Re: Kígyók tenyésztéseMár bocs, de a boafélék továbbra is jórészt CITES II. függelékbe tartoznak. Miért is nem kell hozzájuk papír?
![]() http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014R1320&from=EN 51. oldal http://cites.org/eng/gallery/species/reptile/boa_constrictor.html http://pygmydragons.eu/ Rhacodactylus spp., Repashy Superfoods
Re: Kígyók tenyésztéseköszöntem:)
Re: Kígyók tenyésztésenem kell
Re: Kígyók tenyésztéseSziasztok.
Olyan kérdésem lenne hogy szereztem egy boa constrictor felnőtt párt (Cites papír nincs hozzájuk és sokan mondták hogy nem is kell már)de ha szaporítom őket és eladom a kicsiket akkor kell walami papír hozzájuk? Ha igen miaz és hogy tudom beszerezni?
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokNemrég "kijött" az új fajlista (1320/2014/EU RENDELET)
Túl sok változás nincs, hüllő-kétéltű fronton a tanzániai kékgekkó (Lygodactylus williamsi) került be a B-mellékletbe.
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokA (mostani) bizonylatokon elvileg rajta vannak a szükséges információk, úgy mint a bizonylat érvényességi ideje, a fotós pótlap hátlapján az is, hogy a változásokat be kell jelenteni a területileg illetékes zöldhatóságnál.
Persze, ha nem adnak az állathoz papírt, akkor mind hiába... Sajnos az állatkereskedések és az eladók terén is van mit fejlődni (tisztelet a kivételeknek). Az ő felelősségük és KÖTELEZETTSÉGÜK is a megfelelő információk átadása. EZT célszerű tanulmányozni.
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokSajna ebben a csodás országban a tetű bürokrácia a pénz beszedésre van berendezkedve,tehát a lényeg,h fizess.Tudod a szabályok nem ismerése nem mentesít azok betartása alól.
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokÉn börzén vettem,elismert tenyésztőtől.Ő sem vette a fáradtságot,h elmondja a szükséges infókat.Na persze az alatt az 1 perc alatt eladott még egy teknőst.A fotózást tudtam,de azt nem,h 30 napon belül át kell íratni.Nekem ez került egy tízesbe.
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokkoszonom a sok segitseget.
meglep hogy ennyire szigoru szabalyok kotodnek a tartasukhoz es ehhez kepest mennyire konnyelmuen szorjak oket egyes allatkereskedesekben. a mammutbol szarmazorol pl tuti nem kaptunk semmilyen papirt de talan szamlat sem. az mas kerdes hogy ha en vettem volna oket nem egy plazaba mentem volna.
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokHa hivatalossá teszed és kicsúsztál a fél évből akkor egy 10000-es csekkel fogják indítani ( 2 teki esetén lehet,h 2x10000 ?? ).Saját szomorú tapasztalat.Szóval gondold át,h kell-e neked az a papír?
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokA kereskedések nem nagyon szokták komolyan venni az ilyesmit, de azért megpróbálhatod.
Ettől függetlenül mindig az aktuális tulajdonosnak kell bejelentenie a változásokat a hatóság felé, illetve a bizonylatok érvényességére is neki kell ügyelnie. Nem tudom, hogy hány éve vette a tekiket a "valakid", de az akkori fotók alapján már nagyon nehéz lesz beazonosítani őket. Egy-egy bizonylatszámot mindenképpen ki kell deríteni hozzájuk, mert anélkül esélytelen a beazonosítás. ![]()
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokaz tuti hogy a mammutban vette rokonom tehat oda elzarandokolok hogy megis hogy megy ez a teknos eladas-nyilvantartas.
a masikrol meg ki kell deritenem a szarmazasat de tuti hogy o is boltbol van tehat ha a bolt legalisan intezte az eladast nyoma kell legyen a vasarlasnak. sajnos egyiket sem en vettem csak ramsoztak mert en vagyok allatos a csaladban de most megvaltozott az eletvitelem amibe nem fernek bele a teknosok igy megvalnek toluk.
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokA papírokat csak akkor tudod pótolni, ha a példányok vételét anno bejelentetted, így a neved alatt vannak a nyilvántartásban.
A kérdésedet olvasva attól tartok, hogy se a bejelentés, se a fotós bizonylat(ok) fél évenkénti érvényesítése nem történt meg. Így utólag sajnos nehéz lesz igazolnod a példányok eredetét... Szóval csak óvatosan, mielőtt gyorsan a hatósághoz rohansz.
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokJelzel a hatóságnak, hogy a papírokkal gond van, és szeretnél újat kiállítatni. Chip nincs, de bizonyára befotózták őket, és a te neveden voltak.
Természetesen, ne úgy mondd, hogy 2 hónapja nincsenek meg a papírok, hanem mondjuk tegnapelőtt elvesztek/ott maradt valahol stb. http://pygmydragons.eu/ Rhacodactylus spp., Repashy Superfoods
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokvan ket gorog teknosom.egyik a mammutbol van a masik idosebb nem is tudom hol vettuk mar.
kozben koltoztem es elkallodott minden papirom roluk. csip tuti nincs bennuk. hol tudnam potolni a papirjaikat vagy ilyenkor mi a teendo?
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokRendben. Köszi.
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokAmennyiben a szülők is fogságban születtek, akkor C.
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokMár ki is nyomtattam. Tulajdonképpen erre jutottam én is.
Még annyi kérdésem lenne hogy a source code ebben az esetben mi legyen? (C?) Köszönöm. Peti.
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokINNEN töltsd le a 4. formanyomtatványt (B. mellékletes fajok kereskedelméhez formanyomtatvány). EU-n belül ez elég lesz.
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokSziasztok.
Olyan problémám lenne hogy egy vitorlás gekkot szeretnék külföldre juttatni, és ezzel kapcsolatban szeretném megkérdezni tőletek hogy szerintetek milyen dokumentumot kellene mellékelnem az állathoz hogy a határon ne legyen probléma. Elvileg ha jól tudom a cites nem rendelkezik a fajról. Ha esetleg valaki tudna linkelni egy tenyész igazolást vagy valamit azt megköszönném. Üdv. Peti.
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokA kicsit megkésett válasz:
Elég a származást igazoló papír. Hatóság által kiállított doksi nem kell.
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokSziasztok!
Szeretném eladni a királypitonjaimat, és a vevő cites papírt kér? Én tudom rosszul, vagy a királypitonhoz nem kell cites, csak a származást igazoló lap? Köszi a válaszokat! "...Ebben a mesében részeg a herceg, és ronda a királylány, de néha a szemétdomb felett is felragyog a szivárvány..."
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokAz állathoz kell kapnod. Anélkül meg se vedd, mert utólag nem pótolható.
Jobbára ártalmatlan
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokNem a piton még nincs meg..
![]() A CITES-t előtte kell beszerezni,ott? Mi kell hozzá? Vannak feltételek??
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányok
Akitől vetted az állatot ![]()
Re: CITES,Tenyésztöi bizonylat és egyéb okmányokHogyan és honnan lehet beszerezni a CITES engedélyt??
Szőnyegpitonhoz kéne.